Enerji

ABB: Değer yaratmada bir sonraki aşama
• Girişimci, pazarda lider, ve odaklanmış dört işkolu şekillendiriliyor:
• Elektrifikasyon Ürünleri
• Robotlar ve Hareket
• Endüstriyel Otomasyon


 Güç Şebekeleri
• ABB liderliğinde Güç Şebekelerinin devam eden dönüşümü:

• Büyümeyi, riski azaltmayı ve kazanç artışını hedefleyen “Power Up” programı • Risksiz EPC iş modeli • Trafo merkezleri için Fluor ile ortaklık • Açık deniz rüzgar santralları için Aibel ile ortaklık
• 2017 yılının ilk çeyreğinde kablo işkolunun satılması planlanmıştır(1)
• %10-14 oranında artan kazanç hedefi koridoru 200bps, 2018 itibariyle geçerli
  Dijital şampiyon olarak tam potansiyelin gerçekleştirilmesi
• "ABB Ability": Müşteri segmentleri için tam entegre dijital platform; ABB'nin Dördüncü Sanayi Devrimi'ndeki liderliğini pekiştirecek
• Yeni nesil dijital çözümler geliştirmek üzere Microsoft ile geniş kapsamlı bir ortaklık
• IoT alanında öncü Guido Jouret, 1 Ekim itibariyle geçerli olmak üzere Dijital Bölüm Başkanı olarak göreve başladı
  ABB markasının küresel çapta güçlendirilmesi
• 1000'in üzerinde markanın ABB ana markası altında konsolidasyonunu hedefler
• Dijitalleşmede eksiksiz değer yaratmanın ön koşuludur.
• ABB'nin mirasını öncü bir teknoloji lideri olarak geleceğe taşıyacaktır

• Beyaz yakalı verimlilik hedefi %30 artarak 1,3 milyar $'a ulaştı; zaman çizelgesi ve maliyetler değişmedi
• Diğer tüm finansal hedefler doğrulandı
• 3 milyar $ değerindeki ikinci hisse geri alım programı 2017 ile 2019 arasında planlandı; sermaye tahsisi öncelikleri değişmedi

ABB, bugün, müşterileri ve hissedarları için yeni değer alanları yaratmak üzere Next Level stratejisinin 3. etabını devreye almıştır. Bu etabın temel unsurları şunlardır: ABB'nin sahipliğindeki Güç Şebekeleri bölümünün devam eden dönüşümü, ABB'nin tam dijital potansiyelinin gerçekleştirilmesi, operasyonel mükemmellikteki ivmenin hızlandırılması ve ABB markasının güçlendirilmesi dahil olmak üzere ABB'nin bölümlerini pazar lideri, girişimci dört birim altında şekillendirmek.

ABB CEO'su Ulrich Spiesshofer, "Son iki yılda ABB daha hızlı, daha yalın ve daha verimli bir hale geldi." diyerek sözlerine şu şekilde devam etmiştir: "Kazançlarımızı sürekli olarak artırıyor ve giderek daha fazla nakit yaratıyoruz. Next Level stratejimizin 3. etabında, başarılı dönüşüm ivmemizin üzerine inşa ediyor ve öncü bir teknoloji lideri ve küresel çapta bir dijital şampiyon olarak yerimizi güçlendiriyoruz. “ABB Ability” ile bir araya gelen sadeleştirilmiş, pazarda lider, girişimci dört iş kolumuz sayesinde, müşterilerimizin Enerji ve Dördüncü Sanayi Devrimi şartlarında ihtiyaçlarına daha odaklı ve çevik bir şekilde hitap edebiliyoruz."
[1] Mevzuatın uygunluğuna tabi olarak ve kapanış koşullarının yerine getirilmesi koşulu ile.

ABB
ABB Yönetim Kurulu Başkanı Peter Voser, şunları söylemiştir: "Next Level stratejimizin bugüne kadar başarılı bir şekilde uygulanmış olması, operasyonel ve finansal performansımızı büyük ölçüde iyileştirmiş ve ABB olarak daha odaklı ve yalın bir şirket olmamıza yol açmıştır. Yönetim kurulunun tamamı, müşterileri ve tüm hissedarları için yeni değer alanları yaratmanın yanı sıra şirketin uzun vadeli başarısını garanti altına almak üzere 3. Etabın tüm unsurları konusunda yönetimle ve şirket dışı danışmanlarla bir arada çalışmıştır. Güç Şebekeleri bölümünün ABB yönetimi altında devam eden dönüşümü, hissedarlar için dikkatli bir şekilde değerlendirilmiş tüm seçeneklerin en iyisidir. Yönetim kadrosunu ve bugün sunulan eylem planını kuvvetle destekliyoruz."

Pazar lideri, girişimci dört bölüm için büyümenin desteklenmesi
ABB, organizasyon yapısını şekillendirerek pazar lideri dört bölüme odaklanıyor: 1 Ocak 2017 itibariyle geçerli olacak şekilde Elektrifikasyon Ürünleri, Robotlar ve Hareket, Endüstriyel Otomasyon ve Güç Şebekeleri. Bu bölümler, ABB içindeki girişimci birimler olarak güçlendirilecek ve bu performans iyileştirmesi ve bireysel hesap verebilirlik ve sorumluluğa odaklanan bir ücretlendirme modeli ile yansıma bulacaktır. Bu vesileyle, grup çapında gerçekleştirilen dijitalleşmenin yanı sıra bölgeler ve ülkeler tarafından düzenlenen satış işbirliklerinden; ABB'nin genel ve idari yapısı ve maliyetlerinden (G&A); ortak tedarik zinciri yönetiminden ve kurumsal araştırma merkezlerinden fayda sağlanacaktır. ABB, aktif portföy yönetimi yoluyla bölümlerini güçlendirmeye devam edecektir. Buna, stratejik
eklemeler yapmaya devam etmek, iş modellerini dönüştürmek ve yan işleri azaltmak dahildir.

Spiesshofer, "Girişimci ruh, gelecekteki işletme modelimizin temelini oluşturmaktadır. Güçlendirilmiş girişimciler tarafından yönetilen pazara öncülük eden dört iş bölümümüz, gruba oksijen sağlayan ABB Ability, genel ve idari maliyet seviyesi, ve bölgesel yapıyla desteklenerek sürdürülebilir değer yaratılmasına öncülük edecektir” diye belirtti.

Elektrifikasyon Ürünleri
Elektrifikasyon Ürünleri (EP) tüm tüketim noktalarının elektrifikasyonu için tercih edilen iş ortağı olacaktır. İşleri ağırlıklı olarak mevcut İmalat Otomasyonu ve Hareket Sistemleri (DM) bölümünden aktararak tüm elektrifikasyon bileşenlerini bir araya getirmek suretiyle ve müşteriler için tek durak noktası olmasıyla EP bu segmentte küresel çapta 2. sıraya yerleşecektir.
Elektrikli araç şarj etme, güneş enerjisi ve güç kalitesi işleri, büyüme platformları olarak hizmet etmek üzere DM bölümünden Elektrifikasyon Ürünleri bölümüne aktarılacaktır. Bu işlerdeki büyüme ivmesini devam ettirmek için yapılacak gerekli yatırımlar, başlangıçta bölümün kar marjı üzerinde kısıcı bir etki oluşturacaktır.
Güç tüketimindeki büyüme, daha fazla insanın elektriğe ve elektrik tüketiminde e-araç şarj etme gibi yeni formlara erişimi arttıkça genel enerji tüketimini geride bırakmaktadır. Mevcut tekliflerimiz çerçevesinde dijitalleştirmeye gitmek ve inovasyon yapmak için önemli fırsatlara sahibiz.

Robotlar ve Hareket
Robotlar ve Hareket bölümü, robotik ve akıllı hareket çözümleri için tercih edilen iş ortağı olacaktır. ABB'nin güçlü bir performans sunan robot teknolojisi iş dalının yanı sıra endüstriyel motorlar ve sürücüler alanındaki lider sunumları, daha önceki İmalat Otomasyonu ve Hareket Sistemleri bölümünden yola çıkarak şekillendirilmiş bu yeni bölümün yapı taşlarıdır.
Bu son derece ilgi çekici pazarda 2.sırada olan şirket, hızlı büyüyen robot teknolojisi pazarına odaklanarak ve ABB'nin teknoloji platformu ve küresel ölçeğinden yararlanarak, robot teknolojisi alanında 1. sıraya yerleşecek şekilde konumlanmıştır. ABB, Dördüncü Sanayi Devrimi'ndeki güçlü konumunun, küresel erişiminin ve servis platformlarının sunduğu avantajlardan yararlanacaktır.

ABB, hızla gelişmekte olan segmentlere, hafif sanayiye ve Asya gibi büyüme alanlarına odaklanarak endüstriyel motorlar ve sürücüler alanında yatırım yapmaya ve 1. sırada yer alan pozisyonunu şekillendirmeye devam edecektir.
Akıllı servisler ve önde gelen dijital sunumlar, bölümün performansının güçlü ayaklarından biridir ve önemli büyüme fırsatlarını beraberinde getirir. ABB, operasyonel mükemmellik ve değer zinciri optimizasyonuna odaklanmaya devam ederek organizasyon karlılığını güçlendirecektir.

Endüstriyel Otomasyon
Endüstriyel Otomasyon bölümü, endüstri otomasyonu alanında tercih edilen iş ortağı olacaktır. Bu bölüm, eski Proses Otomasyonu bölümünün yerine geçmiştir. ABB, yazılım ve servis sayesinde proses kontrolü alanındaki öncü konumundan yararlanarak, endüstriyel sektörler için dijitalleştirmeyi ön plana çıkaracaktır. ABB, petrol ve gaz, ilaç, madencilik ve gemicilik gibi geniş bir sektör
yelpazesinde uygulanan kontrol odaları alanında ustalaşmasını sağlayan benzersiz bir alan uzmanlığına sahiptir. Gelişmekte olan segmentlere odaklanan ve bakım, işletim ve kontrolü bir araya getiren ABB, güçlü yanlarının penetrasyonunu destekleyecek ve müşterileri için farklılaşma yaratacaktır.

Güç Şebekeleri
Güç Şebekeleri, daha güçlü, daha akıllı ve daha çevreci elektrik şebekeleri için tercih edilen iş ortağı olacaktır. Portföyün stratejik olarak kapsamlı bir şekilde gözden geçirilmesinin ardından ABB Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi, Güç Şebekelerinin ABB’nin sahipliğinde dönüştürülmesinin, satış, halka arz, kısmi yeniden yapılandırma ya da ortak girişim gibi diğer mülkiyet seçeneklerine göre hissedarlar için maksimum değer oluşturacağı sonucuna varmıştır. Karar alma sürecindeki önemli faktörler arasında, pazar çekiciliği, mevcut ve gelecekteki ürün teklifleri, iş modeli fırsatları ve en iyi sahipliğin yanı sıra ABB hissedarları için alternatif değer yaratma seçeneklerine yer verilmiştir. Bu değerlendirmeye, McKinsey'nin bağımsız analizleri ve Goldman Sachs ve Credit Suisse'den alınan bağımsız finansal tavsiyeler dahil edilmiştir.

Küresel çapta 1. konumda olan bu bölüm, Enerji ve Dördüncü Sanayi Devrimlerinden yararlanacaktır. Bunlar, Güç Şebekesi ürünleri, sistemleri, yazılım ve hizmetleri için önemli bir talep yaratarak portföyün dijitalleşmeye doğru yön değiştirmesini destekleyecektir. Bu bölümün tam potansiyelini gerçekleştirebilmesi ve dönüşümüne devam edebilmesi için, işin temel yönlerini kapsayan büyük bir program olan "Power Up"ın tanıtımı bugün yapılmıştır. Güçlü çekirdek operasyonel alanların ve yüksek büyüme gösteren segmentlerin yanı sıra dijital açıdan etkinleştirilmiş hizmetler ve yazılımlara odaklanarak kazanç artışında büyüme sağlanacaktır. Bölümün süregelen dönüşümünün temel unsurlarından biri, iş modelinin riskten arındırılması ve bugün ilan edilen, büyük trafo merkezleri için Fluor ile ve açık deniz rüzgar bağlantıları için Aibel ile olmak üzere iki stratejik ortaklık yoluyla büyüme fırsatlarına ulaşılmasıdır. Bu ortaklıklar sayesinde ABB'nin güç teknolojileri alanında olan pazar
liderliği ile ilgili iş ortağının uzmanlığı - Fluor'un büyük mühendislik, tedarik ve inşaat (EPC) projelerinin yönetiminde ve Aibel'in açık deniz rüzgar projelerinde - bir araya getirilmiştir.
Bir diğer önemli unsur da ABB'nin niş pazara hitap eden yan iş alanlarını azaltması olmuştur. Buna örnek olarak ABB'nin, teknolojiye erişimini devam ettirebilmek için stratejik bir ortaklığa devam ederek kablo işini NKT Cables'a satması verilebilir.

ABB
Bu dönüşümün bir sonucu olarak ABB, bölümün operasyonel FAVÖK (faiz, vergi ve amortisman öncesi kar) marjı hedefi koridorunu, 2018 itibariyle geçerli olacak şekilde, %8-12'den %10-14'e yükseltiyor. Spiesshofer, "Stratejik portföyümüzü gözden geçirirken, tüm paydaşlarımızı ve ifade ettikleri tüm görüşleri dikkatle dinledik. Önde gelen danışmanlar tarafından desteklenen kapsamlı ve ayrıntılı bir süreç sonrasında, Güç Şebekelerinin dönüşümünün ABB'nin mülkiyetinde devam etmesinin hissedarlarımız ve müşterilerimiz için en yüksek değeri yaratacağı sonucuna vardık. Bu dönüşümde ve bugüne kadar gerçekleşen ivmede sağlanan başarı üzerine inşa edilen Güç Şebekeleri bölümü, Enerji ve Dördüncü Sanayi Devrimleri sırasında uzun vadeli, kârlı büyümeyi desteklemek üzere ideal olarak ABB içinde konumlandırılmıştır ve sunumlarımızın ayrılmaz bir parçasını oluşturmaktadır" demiştir.
ABB AbilityTM ile dijitalde önemli bir atılım ABB dijital alanda bugünün saklı bir şampiyonudur. Akıllı bulut üzerine inşa edilen yeni ve mevcut uçtan uca dijital çözümler ile dijital alanda kazanmak ve döngüyü bağlantılı cihazlar ile kapatmak üzere konumlandırılmıştır. ABB, müşterileri için operasyonel anlamda gerçek bir farklılaşma yaratacak benzersiz bir dijital teklifi planlamak, inşa etmek
ve çalıştırmak için müşterilerinin kendi alanlarında sahip oldukları engin bilgilerden faydalanacaktır.
Yeni devreye alınan ABB Ability sunumu, ABB'nin tüm müşteri segmentlerindeki dijital çözümler ve servisler portföyünü bir araya getirerek, Grubun Dördüncü Sanayi Devrimindeki liderliğini pekiştirmekte ve ABB'nin girişimci dört bölümünün rekabetteki avantajını desteklemektedir.
ABB, bugün, entegre bir bulut platformunda yeni nesil dijital çözümler geliştirmek amacıyla dünyanın en büyük yazılım şirketi olan Microsoft ile geniş kapsamlı stratejik bir ortaklığa gittiklerini açıkladı. Müşteriler, ABB'nin engin alan bilgileri ile geniş endüstri çözümleri portföyünün eşsiz kombinasyonundan ve Microsoft'un Azure akıllı bulutunun yanı sıra B2B mühendislik yetkinliğinden fayda sağlayacaktır. Ortaklar birlikte çalışarak, robot teknolojisi, denizcilik ve e-mobilite gibi ABB iş alanları genelindeki müşteri segmentlerinde dijital dönüşümü teşvik edecektir.
"Bu ortaklık, Microsoft ve ABB'nin güçlerinin bir araya gelmesiyle, kamu hizmetleri, sanayi, ulaşım ve altyapı sektörlerindeki müşterilerimize avantajlar sağlayacaktır." diyen Spiesshofer, sözlerine şu şekilde devam ediyor:
"ABB'nin 70 milyondan fazla bağlantılı cihazla çalışan sistemi ve 70.000'in üzerinde kurulumu gerçekleştirilen kontrol sistemleri ile birlikte, bir sonraki adım dünyanın en büyük endüstriyel bulut platformlarından birini geliştirmektir."
ABB'nin dijital dönüşümü, Nesnelerin İnterneti (IoT) alanında öncü olan ve 1 Ekim 2016 tarihinde doğrudan CEO'ya raporlayan bir pozisyon olan Dijital Bölüm Başkanı görevine getirilen Guido Jouret tarafından yönetilecektir.

ABB markasının küresel çapta güçlendirilmesi
ABB, dünyadaki tüm markalarını tek bir çatı altında konsolide ederek tek bir kurumsal marka olmayı tercih etmiştir. ABB'nin şirketler portföyü, şirketin küresel teklifinin tam potansiyelini gerçekleştirebilmesi amacıyla tek bir ana marka altında bir araya getirilecektir. Bu geçişin iki yıl kadar sürmesi beklenmektedir.
Tek bir marka altında toplanmak, müşteri sadakati, daha iyi fiyat, ve satın alma olasılığını artırması nedeniyle, ABB'nin dijital teklifinin potansiyel değerini gerçekleştirmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Tek bir marka altında toplanmak, ABB'nin stratejisini ilgili paydaşlarına daha iyi bir şekilde sunabilmesine olanak tanır, Grubun önce müşteri, önce dijital düşünce mottosunu vurgular ve mevcut ve gelecekteki müşterileri ile etkileşime girmesini kolaylaştırır.
Bu marka, ABB'nin vizyonunu, yönünü ve benzersiz pazar konumunu müşterilerine, pay sahiplerine, çalışanlarına ve diğer tüm paydaşlarına açık bir şekilde ifade edebilmeyi amaçlayan tasarım öğelerini taşıyacaktır. ABB'nin öncü bir teknoloji lideri olma mirası

ABB ve Next Level stratejisinin üç odak alanı “Let’s write the future.

Together.”TM (Geleceği birlikte kuralım) mottosuyla yeni marka vaadinde yansıtılmıştır:
Operasyonel mükemmellikte artan ivme
ABB, mevcut ivmesi üzerine inşa etmeye devam ederek operasyonel mükemmelliğine hız kazandırmaktadır. Şirketin beyaz yakalı verimliliği tasarruf programı, devreye alındığı geçen yıldan itibaren beklentileri aşan bir performans sergilemiştir. Sonuç olarak, ABB programın maliyet azaltma hedefini %30 oranında artırarak 1,3 milyar $ olarak belirlemiştir. ABB bu ek tasarrufları, yeniden yapılandırma ve uygulama maliyetlerini değiştirmeden, başlangıçta açıklanan zaman dilimi içerisinde gerçekleştirecektir. ABB, yıllık satışların maliyetinin %3-5'ine denk gelecek miktarlarda tasarruf elde edebilmek amacıyla operasyonel mükemmellik ve dünya çapındaki tedarik zinciri yönetiminden faydalanarak normal maliyet tasarrufu programlarını sürdürmektedir.
ABB, 2017 yılı sonuna kadar yaklaşık 2 milyar $ açığa çıkarmak amacıyla uygulamaya koyduğu 1000 günlük çalışma sermayesi programı hedefini teyit etmiştir. Seyrinde ilerlemekte olan program, ürün tasarımından imalata kadar tüm değer zincirini ve diğer net işletme sermayesi ölçütlerini optimize ederek envanter yönetiminin iyileştirilmesine odaklanmaktadır.

Grup, 2015-2020 finansal hedeflerinin aşağıdaki şekilde olduğunu yeniden teyit etmiştir.

ABB Next Level – 2015-2020 hedefleri2
Gelir artışı3 %3-6
Operasyonel FAVÖK (faiz vergi ve amortisman öncesi kar) %4 %11-16
Operasyonel EPS (hisse başına kazanç) büyümesi CAGR5 %10-15
Serbest nakit akışının net gelire dönüşümü >%90
Yatırımın nakit geri dönüşü %6 11 ile 19 ortası dönem
Operasyonel FAVÖK % – 2015-2020 bölüm hedefleri
Elektrifikasyon Ürünleri %15-19
Robotlar ve Hareket %14-19
Endüstriyel Otomasyon %11-15
Güç Şebekeleri %10-14*
*Güç Şebekeleri için kazanç hedefi 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren geçerli olacaktır.

2 Tanımlar için www.abb.com/investorrelations adresindeki web sitemizden “Capital Markets Day 2016” altındaki “Supplemental Financial Information” – “More information” bölümüne bakınız.
3 Altı yıl boyunca karşılaştırılabilir bazda ortalama yıllık gelir artışı, 2014 yılı esas alınmıştır.
4 Hedef tam yıl esasına göredir
5 CAGR = Yıllık Bileşik Büyüme Oranı 2014 yılı esas alınmıştır ve hedef döviz kurlarının sabit olduğunu varsayar.
6 Büyük satın almalar durumunda geçici indirim olasılığı söz konusudur.

ABB
Sermaye dağılımı
ABB, bugün, 2017 ile 2019 arasında 3 milyar $ değerinde ikinci bir hisse geri alım programı planladığını açıkladı. Bu, şirketin kendine olan güvenini yansıtmakta ve ABB'nin nakit yaratma gücünün ve finansal pozisyonunun devam ettiğini göstermektedir. 30 Eylül 2016 günü, ABB hissedarlarına 3,5 milyar $ geri dönüş sağladığı hisse geri alım programının tamamlandığını açıkladı. Son üç yılda ABB, hissedarlarına temettü ve hisse geri alımları şeklinde 8,7 milyar $ geri dönüş sağlamıştır.
Son portföy kesintileri ve şirketin kendi stratejisine uygun şirket satın alımlarının yanı sıra kablo işinin elden çıkarıldığının açıklanması ve Güç Şebekelerindeki iş modeli değişikliklerinden de anlaşılacağı üzere, aktif portföy yönetimi ABB'nin işletim modelinin önemli bir yönü olmaya devam etmektedir.
ABB'nin sermaye dağılımındaki öncelikleri değişmemiştir. Bunlar: 1) Organik büyüme, Ar-Ge'nin finanse edilmesi ve çekici nakit getirilerine yapılan sermaye harcamaları; 2) gittikçe yükselen, sürdürülebilir temettü ödemeleri; 3) değer yaratan satın almalara yatırım ve 4) hissedarlara ek para iadeleri.

SOLAREX İstanbul 2024

04 - 06 Nisan 2024 - İSTANBUL
SOLAREX İstanbul 2024

Sürdürülebilir Tesis Yönetimi Zirvesi

18 Mayıs 2024 - İSTANBUL
Sürdürülebilir Tesis Yönetimi Zirvesi - 2024

SOLAR STORAGE & NEXTGEN 2024

07 - 09 Kasım 2024 - İSTANBUL
SOLAR STORAGE 2023
Save
Cookies user preferences
We use cookies to ensure you to get the best experience on our website. If you decline the use of cookies, this website may not function as expected.
Accept all
Decline all
Functional
Tools used to give you more features when navigating on the website, this can include social sharing.
AddThis
Anladım!
Decline