Enerji

Emek Yoğun İşler Yerine, Katma Değeri Yüksek İşlerin Peşinden Gitmeliyiz / Prof. Dr. Nilüfer Eğrican

Prof. Dr. Nilüfer Eğrican Hocamız, akademik çevreler, sivil toplum örgütleri ve sektör tarafından yakından tanınıyor.  İ.T.Ü. Makine Fakültesi Dekanı, Yeditepe Üniversitesi Rektör Yardımcısı görevlerini sürdürdüğü dönemlerde ısı ve enerji sektörünün pek çok mesleki etkinliğinde sektörün içinde ve yanında yer aldı.

Şimdi Prof. Dr. Nilüfer Eğrican kurucusu olduğu Suntek International Şirketi ile Proje ve Teknoloji Geliştirilmesi Danışmanlık ve Eğitim Hizmetleri alanında yine sektöre hizmet veriyor.

Şirketin Dragos’ta ki merkezinde görüştüğümüz değerli Hocamızın yeni çalışmaları hakkında sektöre ve ilgili kurumlara önemli bir açılım sağlayacağını düşündüğümüz bilgileri aşağıda yazımızda sizlere aktarmaya çalışacağız.

Prof. Dr. Nilüfer Eğrican:

Kurucusu olduğum Suntek International firması, ulusal ve uluslararası Ar-Ge projeleri ve teknolojiyi geliştirme, teknoloji transferi, inovasyon için etkin bir platform oluşturma, teknolojik fikirlerin hayata geçirilmesi, üniversitelere ve sanayiye danışmanlık ve eğitim hizmetleri verilmesi amacıyla oluşturuldu.

Türkiye’nin en büyük zaaflardan biri, insanların birlikte çalışma alışkanlıklarının olmamasıdır. Grup çalışmasına yatkın olmayışımız ve böyle bir grubu yönetecek deneyimde, yeterli sayıda kişinin bulunmayışı gelişme hızımızı kesiyor. Özellikle de söz konusu grup, üniversite ve sanayinin bir arada olduğu bir grupsa aynı dili konuşamamaktan kaynaklanan verimsizlikle karşılaşıyoruz.

Bu noktada, proje bazında, çözüm ortaklarım olan birkaç üniversite ve sanayi kuruluşu ile hizmet üretiyorum. Ayrıca egitim, sektörel analiz projeleri, bazı danısmanlıklar, fikir hakları konularındaki hizmetlerde bazı firmalarla ve yurtdışındaki önemli üniversite ve kuruluşlarla işbirlikleri yaparak hizmet veriyorum.

Özellikle üzerinde önemle durduğum konu sektörel analiz projeleri. Sektörün, önce mevcut durumlarını raporlamak, hedefleri ve stratejileri doğrultusunda yol haritalarını çizmek ve neticede gerçekleştirmeleri gereken eylemleri somut olarak ortaya koymak. Dünyadaki örneklere bakarak, eksikleri tespit edip, raporlamak. Bu tip projelerde de, çeşitli kurumlarda uzun yıllar bu işleri yapmış fakat şimdi serbest çalışan arkadaşlarımızla ortaklıklarım var.

Suntek International'da faaliyetlerimizin hedefi; özellikle disiplinler arası projeler geliştirmek ve geliştirdiğimiz projelerin ticarileşmesi, ürüne, insanlığın ve toplumun yararına dönüşmesidir. Ar-Ge projesinde hedefimiz sanayimize katma değer kazandıracak çıktıları olan inovasyon projeleri yapmak.

Bu anlayış içinde teknoloji geliştirmek gerekiyor. Araştırmayı yaparken uygun olan teknolojilerin yurtiçinde veya gerekirse yurtdışında bulunması, yurtiçinde veya yurtdışında muhtelif işbirlikleri çerçevesinde geliştirilmesi söz konusudur. Projenin çok paydaşlı olması halinde gereken ‘proje yönetimi’ hizmetini, projenin geliştirilmesi sürecinde danışmanlık hizmetlerini ve gereken eğitimleri vereceğiz.

Özetle, Suntek International olarak AR-GE projeleri önerme, yönetme, sonuçlandırma aşamalarında bilgi ve yönlendirme desteği vermekteyiz.

Faaliyet Alanlarını başlıklar halinde vermek gerekirse;

  • Ar-Ge projelerinin geliştirilmesi ve yönetimi,
  • Ürün Geliştirme ve Yönetimi,
  • Fikir hakları yönetimi ve organizasyonu,
  • Teknoloji transferi faaliyetlerinin yürütülmesi,
  • Yenilikçi ve teknoloji tabanlı iş geliştirmeye yönelik danışmanlık hizmetleri,
  • Girişimci geliştirme programlarının yürütülmesi,
  • Kurumsal yapılanma.


Kuruluşların yenilik ve geliştirme projelerinin, ulusal destekler (TUBITAK, TEYDEB, TTGV, KOSGEB,  SAN-TEZ, Kalkınma Ajansları v.b) ile hibe veya geri ödemeli olarak fonlandırılmasında destek olunmaktadır. Aynı sekilde çesitli AB ve diğer uluslar arası proje desteklerinin temininde ve projelerin başvuru dosyalarının hazırlanmasında  destek olunmaktadır.

Suntek International, tüm hizmetlerini, müşteri odaklı olarak, ulusal ve uluslararası saygın üniversiteler, sanayi işbirliği içinde gerçekleştirmektedir.

Suntek International, başta yenilenebilir enerji sistemleri (güç santralleri, ısıtma, soğutma, sıcak su eldesi, pasif sistemler v.b) olmak üzere enerji ağırlıklı projelere  odaklanmaktadır. Binalarda Enerji Performansı (BEP) çalışmaları doğrultusunda gerekli yönlendirmeleri yapmakta ve binalara entegre edilen inovatif, yeni nesil yapı malzemeleri (BIPV) nin kullanımına öncülük etmektedir.

Sektörel proje analizi başlığı altında; rekabet öncesi bir çalışma ile sektörlerde olası gelişmelere paralel olarak dışa bağımlılığı azaltacak, rekabetçi yapıyı arttıracak ve dünya ticaretinde pay sahibi yapacak yatırım ve eylemlerin neler olması gerektiğini belirleyecek, sektörel platformların (ağyapı ve kümeleşmeler) oluşma koşullarını irdeleyecek, öngörü niteliğinde bir “Stratejik Araştırma ve Uygulama Planı”nın hazırlanması amaçlanmaktadır.

Stratejik Araştırma ve Uygulama Planı başlıkları aşağıdaki görüldüğü şekilde 4 başlıkta ifade edilebilir.

1/ Durum Analiz Raporu (paydaşlar, rakipler, iç ve dış değerlendirme)

2/ Öngörü (Misyon, Vizyon ve İlkeler)

3/ Stratejik Amaçlar

4/ Eylem Planı

Bu planlamayı detaylandıracak olursak;

  • Sektörün bulunduğu nokta ile ulaşmayı arzu ettiği durum arasındaki yol tarif edilecek; (Sektörün rekabetçiliği bağlamında; mevcut rekabetçi üstünlükleri ve kaynakları ve rekabetçilik için gereken dönüşüm ve yenilenme konuları incelenecektir)
  • Sektörün amaçları, hedefleri ve bunlara ulaşmayı mümkün kılacak yöntemler belirlenecek (sahip olunması gereken teknolojiler ve teknolojik, yönetimsel yetkinlikler; dünya bağlamında yönelimler ve belirleyici teknolojilerin, sektör bağlamında sahip olunması gereken teknolojik yetkinliklerin incelendiği çalışma, Türkiye sektörünün karşılaştırmalı bir durum saptaması için referans oluşturacaktır);
  • Uzun vadeli ve geleceğe dönük bir bakış açısı tanımlanacak; (sektörün geleceğe dönük öngörüleri senaryolar bağlamında tanımlanması)

Teknolojik Yetenek: Teknolojik yetenek, bir işletmenin stratejik rekabet avantajı yaratmak için gerekli teknolojileri kullanma, seçme ve eliştirme faaliyetlerinin bütününü ifade eder:

*Teknoloji kullanma (üretim yeteneği)
Verili bir teknolojiyi etkin kullanabilme yeteneği;

*Teknoloji seçme (yatırım yeteneği)

Teknoloji seçenekleri arasından mevcut koşullara en uygun olanını seçebilme yeteneği;

*Teknoloji geliştirme (yenilik yeteneği) Yeni teknoloji seçenekleri geliştirme yeteneği.

Çalışma yöntemimiz, sektörün ana grupları esas alınarak güçlü ve zayıf yönleri ile fırsat ve darboğazları, çalışma gruplarının etkin katılımı ile belirlenecektir. Yetkinliklerin belirlenmesi ana grupları temsil eden firmalarla yüz yüze görüşme ve anket uygulamalarıyla yapılacaktır. Sektör ve ana grupların temsilcilerinden oluşan “proje yürütme kurulu” danışmanlık eşliğinde projenin yürütülmesinden sorumlu olacaktır. Sektörel öngörü çalışmaları da katılımlı yöntemlerle gerçekleştirilecektir.

Eğitim:
Farklı disiplinlerin katılımcılarıyla karmaşık bir yapı gösteren projelerin metodik olarak yönetilmesi ve bu konuda eğitimli kadroların oluşturulması önem arzetmektedir. Kadrolar çeşitli üniversitelerden ve sanayii kuruluşlarından davet edilecek araştırmacılar ile oluşturulacağı gibi, yeterli bilgi seviyesinde eleman bulunmaması veya proje sahibi kuruluşların kendi elemanlarını yetiştirme talepleri olması halinde, Suntek International tarafından Proje Yönetim programı kendilerine sunulabilir.
Bu program kapsamında, konusunda derinlemesine bilgi sahibi olarak uzmanlaşmak isteyen katılımcılara uluslararası kabul görmüş metodolojileri çerçevesinde proje yönetim süreçleri, bilgi alanları, proje yönetim standartları, araç ve teknikleri detaylarıyla aktarılır.

Danışmanlık

Sanayiye Yönelik Danışmanlık

•    Ulusal ve uluslararası teşvik ve destekleri tanıtıp, sanayi kuruluşuna uygun olan/olanları seçmek, yol haritası çıkarmak
•    Bu desteklerin alınması için gerekli başvuru/başvuruları yapmak, işlemleri takip etmek ve sonuçlandırmak
•    Bilgilendirme toplantıları düzenlemek
•    Sektörel analiz projeleri oluşturulmasında danışmanlık
•    Stratejik enerji planlama çalışmaları
•    Kurumsal strateji çalışmaları (kurumsal kimlik, kurumsal ilerleme, kurumsal eylem planı oluşturma vb

Üniversitelere Sunulan Danışmanlık Hizmetleri

-Kurumsal ilerleme (strateji haritaları, vizyon, misyon ,hedefler )
-European Universities Association (EUA) – Institutional Evaluation Programme (IEP), Avrupa Üniversiler Birliği – Kurumsal Değerlendirme Programı için başvuru, kurum özdeğerlendirme raporlarının yazılması, gerekli bilgilerin toplanması, görüşmelerin yapılması, değerlendiricilerin daveti, ziyaretlerin organizasyonu (Baştan sona tüm süre işlemlerinin gerçekleştirilmesi)


-Araştırma Projeleri Ofisi yapılandırılması
-Teknoloji Transfer Ofisi yapılandırılması
-Teknopark müracaat dosyalarının hazırlanması ,takibi ve sonuçlandırılması

Enerji yüksek lisans, doktora programı yapılandırılması, YÖK Başvuru dosyalarının hazırlanması, gerektiğinde programın yürütülmesi.

San-Tez projelerinin yaygınlaşmasını hedefliyoruz. Üniversite-Sanayii işbirliğinde bu modelde, öğrencilerin proje takımı içinde yüksek lisans, doktora tezleri ürüne dönüşebilecek, ticarileşebilecek çalışmalarını sürdürürler.

Çalıştığım konularda, kimin, nerelerde (üniversite veya sanayi) doğru işler yaptığını bilmemin  bir avantaj olduğunu düşünüyorum. Bu kişilerle çeşitli işbirliklerim oldu. Sonuç odaklı iş yapma, beraberinde güveni getiriyor.

Son yıllarda ülkemizde de çok kullanılan e-mail ve internet ortamında sosyal paylaşım siteleri, grupları var. Tartışma gruplarının bazılarına üyeyim. Sanal tartışma platformları sayesinde birçok güncel konuyu hızlı bir şekilde internet ortamından takip edebiliyor, görüş alıyor ve tartışıyorum.

Son olarak, hükümet tarafından kalkınma planları, strateji belgeleri ve içlerinde yer alan eylem planları hazırlanıyor.

Bu planlarda 2020, 2030’da enerji üretim, tüketim öngörüleri ve bu öngörüye ulaşmak için yapılması gerekenler yer alıyor. Eylem planının sağlıklı bir şekilde gelişebilmesi için  etkileyen faktörler irdelenip, iyileştirmeler yapılıyor.

Üniversitelerde bulunduğum yöneticilik pozisyonlarında stratejik plan çalışmaları yaptığımdan birçok benzer çalışmada arama toplantılarına davet edildim, görüşlerim alındı.
Suntek International firması ile bu güne kadar kazandığım deneyimi, bilgilerimi yine sektörümüz ve üniversitelerimiz ile paylaşmak arzusundayım.

www.suntekinternational.com
Tel: 0216 457 3484
Fax: 0216 457 3485

**************************************************************************************************************************
Prof. Dr. Nilüfer Eğrican kimdir?

Prof. Dr. Nilüfer EğricanProf. Dr. Nilüfer EğricanProje ve Teknoloji Geliştirme, Yönetim, Danışmanlık, Eğitim Hizmetleri veren SUNTEK International şirketinin Kurucusu Prof.Dr.Nilüfer Eğrican, İTÜ Makine Fakültesi mezunu olup, doktora çalışmasını University of Maryland, ABD'de tamamlamıştır.

Aynı üniversitede öğretim üyeliği de yapan Prof. Dr. Nilüfer Eğrican, toplam sekiz yıl  ABD de bulunmuş,‘’Gunes Enerjisinden yararlanarak Binaların Soğutulması’’adlı doktorasının  ARKLA, YORK , TRANE gibi soğutma sektörünün önde gelen firmaları tarafından ticarileştirilmesi sürecini yaşama yanı sıra, yoğun olarak AR-GE , ÜR-GE, Teknoloji Geliştirme ve Yönetme faaliyetlerinde bulunmuştur.

Daha sonra ,Ülkemize dönen ve ABD ile ilişkilerini sürekli koruyan Prof.Dr.N.Eğrican, 23 yıl İTÜ Makine Fakültesinde görev yapmış, 1994-2000 yıllarında Makine Fakültesi Dekanlığı (Tekstil Bölümü de dahil idi) görevini yürütmüştür.

2000 öğrencisi, 107 öğretim üyesi, 70 idari personeli olan fakültenin tüm akademik, mali, idari yönetimini gerçekleştirirken, Fakülteyi, AR-GE faaliyetleri, Sanayi İlişkileri, Döner Sermaye çalışmalarında Üniversite içinde birinci sıraya oturtmuştur.

Yüksek Lisans, Doktora tezlerinin Sanayinin ihtiyaçları doğrultusunda, elde edilen sonuçların  ticari bir ürüne dönmesine  yönelik hazırlatılması konusunda ‘’Üniversite-Sanayi Modeli’’ geliştirmiş, önce 1996 yılında  ARCELİK AR-GE MERKEZİ, daha sonra birçok Sanayi kuruluşunda uygulanmasını ,hatta Ulusal Sanayi Bakanlığı SAN-TEZ Proje Desteğine dönmesini sağlamıştır. Bugüne kadar ARCELİK  AR-GE Merkezinde bu model çerçevesinde 245 tez tamamlanmış ve ürüne dönmüştür.

Kurumsal İlerleme, Stratejik Planlama , Performans Değerlendirme, Kalite, Verimlilik, Süreçlerin Yeniden Yapılandırılması, İş Geliştirme çalışmalarına, İTÜ Makine Fakültesi Dekanlığında başlayan Prof.Dr.N.Egrican, aynı çalışmaları 2002 de transfer olduğu Yeditepe Üniversitesinde Rektör Yardımcısı olarak 2010 yılı sonuna kadar devam ettirmiştir. Yeditepe Üniversitesinde oluşturduğu  AR-GE Yapılanması sayesinde 411 proje geliştirilmiş ve 22 patent alınmış, Arcelik, Nortel , Netaş, Vestel  v.b birçok kuruluşla sözleşmeli işbirliklerine gidilmiştir.

Ayrıca, Yeditepe Üniversitesinin, Vakıf Üniversiteleri içinde EUA-IEP (European Universities Association-Institutional Evaluation Program)dan geçen ilk üniversite olmasını sağlamıştır.

Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde ‘’Knowledege and Innovation Management(KIM)’’Lisansüstü Programını hazırlayarak açmıştır. Program başarıyla devam etmektedir.

Prof.Dr.Nilufer Egrican, 1993-1994 yıllarında Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in Himayelerinde hazırlanan
’’Türkiye Üniversite Sanayi İşbirliği Şurası’’nın bir yıl boyunca Genel Sekreterliğini yürütmüş ve 4-5 Kasım 1994 de gerçekleşen ŞURA’yı organize etmis ve ŞURA sonrası Üniversite, Sanayi, Kamu (TÜBİTAK, DPT, Bakanlıklar) daki çalışmalarda, Meslek Kuruluşları faaliyetlerinde yer almıştır. Özellikle TÜBİTAK VİZYON 2023 Enerji ve Doğal Kaynaklar,TÜBİTAK VİZYON 2023 İnsan Kaynakları Strateji Belgelerinin son yıllarda hazırlanan Enerji, Sanayi, Eğitim Strateji Dökümanlarının hazırlanmasında önemli katkı sağlamıştır.

TÜBİTAK MAM Danışmanı, ISKAV (Isıtma,Soğutma,Klima Araştırma ve Eğim Vakfı) Mütevelli Heyeti Baskanı, ICAT (International center for Applied Thermodynamics) President’ı, UNAM (Ulusal Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Merkezi) Asosiye Üyesi, ICHMT (Int.Center Heat and Mass Transfer), TTMD, İSKİD, Ulusal İnovasyon girisimi üyesidir.

1999 dan beri ISO KATEK (İstanbul Sanayi Odası,Kalite ve Teknoloji İhtisas Kurulu) üyesidir, Sanayi Stratejilerinin ve Politikalarının  Geliştirilmesi, Üniversite-Sanayi İşbirlikleri, Ar-Ge Yapılanması, Ürün Geliştirme, KOBİ Yönetimi konularındaki çalışmalara katkıda bulunmuş/bulunmaktadır.

1997 bu yana Arçelik  Ar-Ge merkezine sürekli Danışmanlık yapan Prof.Dr.N.Eğrican, ayrıca birçok sanayi kuruluşuna çeşitli aralıklarla danışmanlık yapmış ve yapmaktadır.

ASME International (Dünya Makine Muhendisleri Odası) nın , 2003-2006 yıllarında VicePresident’lık görevini yürüten Prof.Dr.N.Eğrican, Güney Amerika, Avrupa, Orta Doğu, Uzak Doğu , Asya Pasifik, Avustralya, Kuzey Afrika’da bulunan 57 ülkeden ( ASME bünyesinde yer alan ABD, Kanada, Meksika dışındaki tüm ülkeler) sorumlu olarak , bu ülkelerde Makine Mühendisliğinin Gelişimi, Üniversite-Sanayi İlişkileri, Sanayi Politikaları oluşturma faaliyetlerinde bulunmuştur. Başkan Yardımcılığı sırasında ASME International, Kurumsal Yapılanma (Balance Scord Card) süreci ile yeni bir yapılanmaya geçmiştir. Prof.Dr.N.Eğrican bu süreçte yer alarak büyük bir deneyim kazanmıştır. Prof.Dr.N.Eğrican mesleki çalışmaları nedeniyle ASME FELLOW ödülüne layik gorülmüs ve Dünyadaki 2800 felow dan biri olmuştur (ABD dışında tek kadın fellow).

Prof.Dr.N.Eğrican, Sanayi İşbirliği çerçevesinde , elde edilen sonuçların ürüne dönmesi ve ticarileştirilmesine yönelik, 70' in üstünde yüksek lisans,10 doktora tezinin Danışmanlığını yürütmüş,150' nin üstünde bilimsel makale yayınlamıştır.

Ulusal ve Uluslararası bircok Ödülün sahibidir.

Akademik yaşantısı boyunca, Üniversite-Sanayi İşbirliği, Makine Sanayi ve Enerji Politikaları, Stratejileri, Ar-Ge ve İnovasyon Yapılanması, Ürün Geliştirme, İş Geliştirme, Endüştiyel Süreçleri İyileştirme, Kalite, Verimlilik konularında yurtdışı ve yurtdışı kurumlarla işbirlikleri gerçekleştiren Prof.Dr.N.Egrican 2011 yılı başından itibaren SUNTEK International’da bu işbirliklerini sürdürerek, proje ve teknoloji geliştirme, yönetim, teknoloji transfer, yabancı ortaklıklar bulma konularında danışmanlık yapmaktadır.

Sürdürülebilir Tesis Yönetimi Zirvesi

28 Mayıs 2024 - İSTANBUL
Sürdürülebilir Tesis Yönetimi Zirvesi - 2024

SOLAR STORAGE & NEXTGEN 2024

07 - 09 Kasım 2024 - İSTANBUL
SOLAR STORAGE 2023
Save
Cookies user preferences
We use cookies to ensure you to get the best experience on our website. If you decline the use of cookies, this website may not function as expected.
Accept all
Decline all
Functional
Tools used to give you more features when navigating on the website, this can include social sharing.
AddThis
Anladım!
Decline