Yapıda Tesisat

Atlas Copco Kompresör Tekniği Genel Müdürü Jan Kougl ile enerjivetesisat.com haber portalı olarak özel bir söyleşi gerçekleştirdik. Sn.Jan Kougl'a  verdiği bilgiler için teşekkür ediyoruz.

Sayın Jan Kougl, Atlas Copco Kompresör Tekniği Genel Müdürü olarak kısaca kendinizden ve Türkiye'de ki çalışmalarınızdan bahseder misiniz?
Jan Kougl, Atlas Copco Kompresör Tekniği Genel MüdürüJan Kougl, Atlas Copco Kompresör Tekniği Genel MüdürüPrag’da bulunan Çek Teknik Üniversitesi’nde mühendislik eğitimi aldım. Ardından Stockholm School of Economics’de liderlik, finansman, iş geliştirme ve uluslararası operasyonlar alanında IFL Yönetici Eğitim Sertifikası programına katıldım. Atlas Copco’da kariyerime Atlas Copco Çek Cumhuuriyeti’nde başladım ve 1997 yılında Atlas Copco Tools Doğu Avrupa’nın Genel Müdürü oldum.
10 yıl sonra, ilk uluslararası görevime Kompresör Tekniği Macaristan ve Slovakya Genel Müdürlüğü ile başladım. Macaristan’ın sonrasında ise Atlas Copco Rusya da yine Genel Müdür olarak görev aldım. Bu süreç zarfından, hem bilgi birikimimi hem de kabiliyetimi farklı coğrafi bölgelerde ve endüstriyel sektörlerde geliştirdim. Bu tarz pazarlardaki tecrübem sayesinde, büyüyen pazarların ne kadar değerli olduğunu biliyorum.
2014’ten beri Kompresör Tekniği Türkiye, Gürcistan, Azerbaycan ve Türkmenistan Genel Müdürü olarak çalışıyorum. Atlas Copco’nun ‘’Her zaman daha iyi bir yol vardır’’ mottosuna ve azimli, çaba gösteren motive ekiplerle donatılmış güçlü operasyonlar oluşturmaya yürekten inanıyorum.

Firmanızın hangi sektörlerde çalışmaları mevcut?
Atlas Copco Kompresör Tekniği olarak geniş ürün yelpazemiz ile demir çelik, otomotiv, tekstil, petrokimya, çimento, yiyecek & içecek, atık su arıtma, ilaç endüstrileri gibi birçok farklı sektöre hizmet vermekteyiz. Her sektör ve uygulama için ihtiyaçlar farklı ve özel çözüm sunabileceğimiz birçok teknolojimiz var. Ürünlerimiz arasında yağ enjeksiyonlu vidalı, yağsız vidalı, santrifüj (turbo), yağsız hava blowerlar, pistonlu yüksek basınçlı kompresörler, nitrojen(azot) ve oksijen jeneratörleri, merkezi kontrolörler, gaz ve kimyasal tip hava kurutucular, marin tipi kompresörler bulunmaktadır. Kurtarma üniteleri, güçlendiriciler ve filtre grupları da yer alıyor. Bunların yanı sıra enerji verimliliği konusundaki uzmanlığımızı da pazarda paylaşmaya devam ediyoruz.

Ultrasonik debimetre ile debi ölçümü gibi endüstrilerin enerji verimliliğini sürekli olarak ölçtüğümüz uygulamalarımız da bulunuyor. Atlas Copco Kompresör Tekniği Türkiye olarak, ölçemediğini yönetemezsin ilkesinden yola çıkarak, debi ölçümü konusunda son derece hassas bir yaklaşımla hayata geçirdiğimiz Ultrasonik debimetre teknolojisi ile basınçlı hava ölçümleri yapıyoruz. Müşterilerimizin sahasındaki ortam koşullarına göre yapılan bu ölçümlerde kullanılan ultrasonik debimetrenin ölçüm hassasiyeti % 0,3 (Binde Üç) seviyesinde. Atlas Copco’nun sunduğu ve Türkiye’de sadece bizim tarafımızdan verilen bu hizmetle hem sektöre hem de ülke ekonomisine değer katmaktan mutluluk duyuyoruz.

Atlas Copco Kompresör Tekniği'nin enerji verimliliğine katkısı konusunu açıklayabilir misiniz?
Atlas Copco, GA 450 FD 2400 VSD smart AIR solution detail filterAtlas Copco, GA 450 FD 2400 VSD smart AIR solution detail filterBasınçlı hava ekipmanı, hava ve gaz işleme ekipmanı ve ilgili hizmetler için küresel pazar, çeşitlendirilmiş bir müşteri tabanı ile karakterize edilir. Müşteriler güvenilir, üretken, verimli ve belirli uygulamalara uygun çözümler talep ediyor. Kompresörler geniş bir uygulama yelpazesinde kullanılıyor. Mesela, gıda, ilaç, elektronik ve tekstil gibi endüstrilerde temiz, kuru ve yağsız havaya ihtiyaç vardır. Basınçlı hava ayrıca endüstriyel aletlere güç sağlamak için, kar yapımı, balık yetiştiriciliği, yüksek hızlı trenlerde ve hastanelerde ve çok çeşitli uygulamalarda kullanılır. Atık su arıtma ve taşıma gibi tutarlı bir düşük basınçlı hava akışına ihtiyaç duyulan uygulamalarda blowerlar kullanılır. Gaz ve proses kompresörleri ve genleştiriciler, hava ayırma tesisleri, enerji hizmetleri, kimya, petrokimya tesisleri ve sıvılaştırılmış doğal gaz uygulamaları gibi çeşitli proses endüstrilerine tedarik edilmektedir. Müşterilerimize her uygulama için en iyi ve doğru çözümü sunan Atlas Copco olarak, tüm önemli basınçlı teknolojilerinin yanı sıra hava ve gaz işleme ekipmanları, hava yönetim sistemleri de sunuyoruz.

GA 7-110 VSD+ kompresör serimizi 110 kW'a kadar genişlettik; böylece endüstriyel hava kullanıcılarına enerji maliyetlerini düşürmek için daha fazla VSD+ model seçeneği sunduk. Bu da müşterilerimizin, önemli ölçüde enerji tasarrufu ve verimlilik sağlayan kendini kanıtlamış, yüksek kaliteli ürünler kullanabileceği anlamına geliyor. GA serimiz, müşterilerimiz tarafından en çok tercih edilen, güvenilen ürünlerimizden biri. Küçük ve orta işletmelerde de Atlas Copco faydalarından yararlanmak ve farkındalığı artırmak için G serisi kayış kasnak tahrikli ünitelerimiz var. Düşük yatırım maliyeti ve sağlam tasarımı sayesinde müşterilerimize daha fazla iş yapma fırsatı veriyor. Bu ürün portföyünü genişletmek, aynı zamanda müşterilerimizin zaten memnun olduğu bir ürün geliştirerek müşteri sadakatini ödüllendirmemiz anlamına geliyor. Ayrıca sistem korumasını maksimum düzeye çıkarmak amacıyla yeni soğutuculu hava kurutucuları FD 1250+ - 2000+ ve F 5 - 130 serisinin üretimine başladık. Entegre edilen yenilikçi teknolojilerin tasarımıyla yeni F ve FD+ kurutucular, düşük satın alma maliyeti karşılığında güvenilir bir ekipman arayanlar için mükemmel bir çözüm oluyor. Verimliliği yüksek bileşenlerin, akıllı bir tasarım ve gelişmiş ünite kontrol sistemi ile bir araya getirilmesi sonucunda, tüketilen enerjiden %50 tasarruf etme imkânı sunuyor. Kritik düzeyde azaltılan güç tüketimi ve kullanılan soğutucu miktarının düşük tutulması, FD+ kurutucuların, mümkün olan en düşük karbon ayak izi ile çalışmasını sağlıyor. NGP +240 – 360 azot ve oksijen jeneratörü ve Oksijen Kompresörü OGP2-200 çözümleri ile hava kompresörleri dışındaki diğer istenilen gazların da basınçlandırılması ve üretiminde kullanıcılarımıza hizmet veriyoruz. Tüm uygulamalar için en iyi hava kalitesini sağlamayı taahhüt ediyoruz. Geniş bir ürün yelpazesine sahip kompresörlerimizle toplam sahip olma maliyetini azaltıyoruz. Enerji geri kazanımı gibi sunduğumuz üstün teknolojilerle de toplam enerji maliyetlerinin düşürülmesine yardımcı oluyoruz.

Ülkemizde gerçekleştirilen enerji verimliliği konusunda ki etkinlik ve çalışmalar hakkında neler söyleyebilirsiniz?
ZR 90 160 VSD 3D setupZR 90 160 VSD 3D setupTürk endüstrisi, hava tüketimine, toplam sahip olma maliyetine, enerji verimliliğine ve artan verimliliğe daha fazla odaklanarak pazardaki ürünleri ile daha rekabetçi hale gelebilir. Saydığım tüm bu noktalar üretim maliyetinden tasarruf ederek, daha fazla yatırım yapılmasına izin verecektir. Önümüzdeki dönemde dijitalleşen dünyada Atlas Copco, akıllı hava çözümleri ile enerji verimliliğinde öncü olacak ve basınçlı hava sistemlerinde şartlandırma, otomasyon ve boru hatları gibi çözümler üretmeye devam edecektir. Her zaman daha iyi bir yol olduğuna inanıyoruz. Hedefimiz, Türk sanayisinin tüm sektörlerinde sürdürülebilirliği arttırmaktır. Amaç, verimliliklerini sürdürülebilir bir şekilde artırmada onlara destek olmak için müşterilerimiz ile yakın ilişkiler kurmaktır. Bildiğiniz gibi sektörde alınacak enerji tasarrufu önlemleri hem sektörler hem de ekonomi için büyük önem taşıyor. Bu süreçte ölçüm de büyük önem taşımaktadır.
Belirttiğimiz gibi Atlas Copco Kompresör Tekniği Türkiye olarak, sektörde sadece bizim tarafımızdan yapılan, debi ölçümü konusunda son derece hassas bir yaklaşımla Ultrasonik debimetre teknolojisi ile basınçlı hava ölçümleri yapıyoruz.
Ayrıca “Kompresör Odası Simülasyonu Airchitect” teknolojisi ile sanayinin enerji tasarrufuna destek olarak, özel cihazlarla Kompresör odalarının çalışmalarını analiz ediyoruz, kompresörlerin enerji tüketim profillerini çıkararak mevcut durumu ortaya koyup tasarruf odaklı iyileştirme alanlarını gösteren bir rapor sunuyoruz. Proje sadece Atlas Copco ürünleri kullanan sanayi firmalarını değil, tüm üreticileri kapsıyor. Atlas Copco Kompresör, Airchitect teknolojisi çalışması ile işletmelere yıllık yüzde 35’e varan enerji kazanımı sağlamayı hedefliyor. Firmalara hazırladığımız raporlar ile, enerji tasarrufu konusunda farkındalıkların artması ve süreçlerin iyileştirilmesini hedefliyoruz.

Uzun vadeli hedefleriniz hakkında bilgi verir misiniz?
Günümüzün çevresel ve toplumsal zorlukları Atlas Copco gibi bir şirket için iş fırsatları sunmaktadır. Müşteriler üretkenliklerini artıran, kaynak ve enerji verimliliği sağlayan, güvenli ve ergonomik olan ekipman ve hizmet talep etmektedir. Yaşadığımız dünya koşullarında buna eğilim daha da artacaktır. En iyi bilinen ve çığır açan yeniliklerimizden biri, kompresörlerdeki VSD değişken hızlı devirli (invertörlü) teknolojisidir. Bu, müşterilerimizin enerji verimliliğini artırmalarına, karbondioksit (CO2) emisyonlarını azaltmalarına ve aynı zamanda maliyetleri düşürmelerine yardımcı olan yenilikçi bir teknolojinin iyi bir örneğidir.
Teknoloji geliştirme, artan bağlantı ve büyük veri gibi eğilimler, endüstriyel süreçlerin verimliliğini dönüştürmek için kullanılabilir. Giderek, dijital ve veri odaklı hizmet ve ürünler daha ön planda olacaktır. Atlas Copco mühendisleri, yazılım geliştirme, bağlantı ve büyük verinin önemli bir parçası olduğu ürün geliştirme projeleri üzerinde çalışmaktadır. Dijitalleşme markamızda büyük önem taşır. Atlas Copco, neredeyse tüm operasyon ve süreçlerinde birçok ürünüyle günümüzün artan dijitalleşme ihtiyacına cevap vermekle beraber, müşterilerini günün koşullarının ötesine taşıyacak niteliktedir. İmalat endüstrisi giderek dijitalleştikçe, Atlas Copco ürünlerinin çalışma süresi artmakta ve böylece müşterilerimizin rekabet gücünü artmaktadır. Dijitalleşmeye bir örnek vermek gerekirse, kompresörler için SmartLink veri izleme sistemidir ve bu sistem sayesinde 130.000'den fazla kompresörün durumu, önleyici bakım kapsamında küresel bağlantılı olarak sürekli izlenebilmektedir.
Firma olarak 7/24 müşterilerimize hizmet vermeye devam ediyor, uzaktan ve sahada çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bu başarı, son birkaç yıldır satış sürecimizin ve hizmetimizin dijitalleşmesine yaptığımız yüksek yatırımla mümkün olmuştur. Pandemi döneminde medikal, ilaç, yiyecek-içecek, atık su arıtma veya enerji gibi bazı sektörlerin kesintisiz faaliyet göstermeye devam ederken, bazı sektörlerin üretim kapasitelerinin azaldığını gözlemledik. Bu krizin etkileri bir süre daha devam edebilir. Ancak, kurulumumuz uzun vadeli hedeflerde büyük değişiklikler gerektirmeyecek şekilde düzenlenmiştir. Salgından kaynaklanan düşüşe rağmen 2020 yılında sağlam sonuçlarla ilerlemeyi başardık. Gelecek çok net tahmin edilemese de gelişmeleri ve değişiklikleri müşterilerimizle yakından takip ediyoruz.

Atlas CopcoAtlas Copco

Save
Cookies user preferences
We use cookies to ensure you to get the best experience on our website. If you decline the use of cookies, this website may not function as expected.
Accept all
Decline all
Functional
Tools used to give you more features when navigating on the website, this can include social sharing.
AddThis
Anladım!
Decline